Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tenyésztés

2010.07.05

Tenyésztés

Pároztatás

2008. 07. 18.

A tenyésztés elkezdése előtt várjunk, míg állataink el nem érik az 5-7 hónapos kort. A nőstények csontjai ekkor még elég rugalmasak ahhoz, hogy ellés folyamán táguljanak egy kicsit. Az olyan nőstényeknek, amelyek idősebb korban ellenek először, nehézségeik lehetnek kölykeik világrahozatalakor. A tengerimalacok párzását nehéz megfigyelni, mert igen visszahúzódó állatok e tekintetben. Akkor szeretnek párzani, amikor nincs ott senki. Amikor a kocák tüzelnek (készen állnak a párosodásra), rendszerint egyetlen alkalom elég a megtermékenyüléshez. A tengerimalacok igen izgatottá válnak a párzási periódusban. A koca 16naponta tüzel, alkalmanként néhány órán keresztül. A tüzelési időben a hüvelyt elzáró hártyán egy, a párosodást lehetővé tevő rés keletkezik. A kan egy viaszszerű dugót hagy hátra a nőstényben, amely meggátolja a sperma kifolyását. 

Vemhesség és ellés


A vemhes tengerimalac terjedelmessé növekedhet, ám sokszor semmifajta változást nem mutat a vemhesség időszakának háromnegyedéig. A vemhesség 65-70 napig tart, és erősen megviseli az anyaállatot. Ilyenkor eléggé stresszérzékenyek, ezért biztosítsunk a vemhes nősténynek egy csendes, nyugodt helyet. A vemhesség vége felé annyira elnehezedhet, hogy járni is alig tud, mivel testtömege 50-75 százalékkal is megnőhet. A vemhes állatnak C-vitamin-kiegészítésre is szüksége van; adjunk neki naponta egy 50 milligrammos tablettát. Az ellés általában a ketrecben kerül sor. A hímet nem szükséges eltávolítani, de mivel a nőstény rendszerint 24 órán belül ismét kész a párosodásra, célszerű a két állatot egy időre elkülönítenünk. Az ellés a legtöbbször gyorsan és könnyen lezajlik. Az összes újszülött világrajövetele ritkán tart 15 percnél tovább-, amikor egy-egy kölyök előbukkan, az anya tisztára nyalogatja és elrágja a köldökzsinórját. Soha ne fogjuk meg puszta kézzel az újszülötteket, mert ha az anya megérzi rajta az idegen szagot, többé nem törődik velük.

Hím vagy nőstény?


Ezt a kérdést nem is olyan egyszerű eldönteni. Az állatot kézbe fogva és a hátára fordítva meg kell vizsgálnunk a farok alatti területet. A legtöbb rágcsálóhoz hasonlóan az ivar eldöntése a végbélnyílás és az ivarnyilas közötti távolság alapján történik. Hímeknél a két lyuk sokkal távolabb van egymástól, mint a nőstényeknél. A teljesen kifejlett hímeknek ezen felül észrevehetőek a heréi is.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< Június / 2020 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 244237
Hónap: 976
Nap: 83